Как да пишем по-лесно на кирилица




Особено за българите в чужбина писането на кирилица в интернет е обикновено проблематично. При повечето операционни системи клавиатурата естествено може да се превключва на кирилица, но най-често тя е нагласена на български машинописен стандарт и за да можете да пишете, трябва да имате двуезична клавиатура или да знаете точните съответствия на клавишите. Затова много хора още използват латиница.

Проблемът има обаче лесно решение. Поне най-лесното, което аз съм открил. Не, не - има и “по-чисто” и добро решение - вижте 3-тия коментар (страницата на Инженера). Но за заинтересуваните и долната информация може да е полезна:

Първо, зареждате си броузъра Firefox. Той е безплатен и много по-функтионален от Internet Explorer. Ще се убедите сами.

Второ, зареждате си разширението (extention) ToCyrillic. Впрочем възможността да се ползват голям брой разширения, plugins и различни видове изгледи правят Firefox за мен определено по-добрия броузър. Огледайте се на последната страница – сигурно ще намерите и други полезни неща.

След като сте заредили ToCyrillic, Firefox (при следващото презареждане) вече има необходимата функция за писане с „фонетична“ кирилица. Трябва само да активирате от ToCyrillic Options (в меню Options (Extras) на броузъра) желания език. В нашия случай отивате в прозорчето, което ще се отвори, на Layout и избирате Bulgarian Translit.

Готово! Сега вече при всяко поле или формуляр можете да „обръщате“ текст написан на латиница във фонетичното му съответствие на български. Това става така: при натискане на десния бутон на мишката ще видите допълнителните опции To Cyrillic, To Translit, Toggle Cyrillic Mode. Т.е. ако изберете текст (във формуляр/поле) написан на латиница и зададете To Cyrillic, той се орбръща в кирилица (фонетично: f = ф, n = н, b = б и т.н.). С Toggle Cyrillic Mode полето, в което искате да пишете, е постоянно в модус кирилица и обръща знаците едновременно с писането.

Транскрипцията е интуитивна и различава различни видове комбинации на букви. Те могат да се нагласят и индивидуално. Ако има интерес как става това или имате допълнителни въпроси, използвайте коментарите и се надявам да мога да помогна.


Взето от тук



Няма коментари:

Публикуване на коментар

Оставете вашите коментари като Ви моля за спазване на всички етични правила на изразяване.

Благодаря предварително и ви пожелавам незабравими минути в блога. Нека направим ежедневието си настина приятно, а усмивката да не ни е чужда. Моля пишете на кирилица. Коментари на латиница не се публикуват!

Популярни публикации