Ванга предсказала цунами в Петербург | Пророчества

цунами, предсказание, Ванга, Петербурге, Ванги



Славата на петричката пророчица Ванга още през 70-те години на миналия век прескочи границите на страната и се разпространи главно на изток - в обетованата за българите по това време съветска земя. Тогава в Съветския съюз нямаше официално признати феномени - врачки, екстрасенси, предсказатели и т. н. , което веднага отваряше място за нашата леля Ванга с нейния всемирно признат талант да гледа в бъдещето.
През 1989 година заедно с

първите пукнатини по Берлинската стена

в апогея на перестройката, в безкрайната руска земя тръгнаха фантастични и безбройни слухове за природни бедствия, предсказани от нашата леля Ванга. Никой не можеше да разбере (даже и КГБ) откъде се раждаха и тръгваха тези слухове, но те нарастваха като снежна топка, търкаляща се по склон.

Според разпространяващата се през зимата на 1989 г. в Украйна мълва, между 12 и 13 февруари в Киев и околностите му трябвало да стане „всемирен потоп", предсказан от българската ясновидка. Потопът трябвало да заличи от лицето на земята Киев и няколко съседни града. За това писаха няколко вестника в украинската столица. Журналистите от Киев успяха да открият по телефона българския посланик в Москва Георги Панков. Амбасадорът направо бе слисан от слуховете, които вестниците го накараха да коментира. Панков потърси инструкции в София, но от нашето външно министерство също вдигаха рамене: „Оправяй се сам!".

Проблемът бе пренесен на най-високо ниво - в едно свое изказване във Върховния съвет (тогавашния съветски парламент) самият Михаил Горбачов каза, „че някои от речите на народните депутати му приличат на предсказанията на българската ясновидка Ванга - толкова се разминават с реалността". Тогава репортерите от органа на ЦК на БКП „Работническо дело" пробиха стената на мълчанието и написаха няколко успокоителни материала, след това препечатани в съветската преса. В „успокоителната операция" се включи тогавашният (и сегашен) кореспондент на агенция ИТАР-ТАСС Владимир Абросимов, който направи блиц интервю с Ванга за украинския печат. (Руският колега журналист е стар приятел на България, работил е в София вече повече от двадесетина години).

Само месец по-късно в Ленинград (Санкт Петербург) тръгна слух за очаквано цунами, което ще унищожи града на Нева. Предсказаното бедствие пак се свързва с името на Ванга. Българското генерално консулство в Ленинград е засипано с въпроси. За опровергаване на дезинформацията отново са впрегнати репортери на софийски вестници, агенциите ТАСС, АПН, няколко съветски и български дипломати. Самият наш генерален консул по това време Екатерина Маринова (бивш министър на леката промишленост) успя с помощта на лениградските власти да опровергае апокалиптичните слухове.

През януари 1990 г. московският всекидневник „Известия" съобщи за ширещите се в Русия слухове за предстояща катастрофа с Белоярската АЕЦ, уж предсказана от петричката ясновидка. Прави чест на вестника, че изобличи този слух почти веднага,

пиейки вода направо от извора

В специално изявление за „Известия" леля Ванга каза: „Белоярската АЕЦ? А къде се намира тя? Аз нищо не знам за нея!".

Караганда е друг адрес на приписваните на Ванга предсказания. През зимата на 1990 г. руските вестници съобщиха за очаквано катастрофално земетресение с невиждана сила. Слуховете дотолкова паникьоса-ха местното население, че някои семейства от застрашените райони изтеглиха парите от банковите си сметки, резервираха билети за влакове и самолети в навечерието на фаталната дата. В опровергаването на тази мълва пак взе лично участие Ванга със специално изявление от Петрич.

През август същата година пък съветският вестник „Труд" публикува репортаж за авиокатастрофата, станала в приамурския град Благовещенск. При тренировъчен полет със самолет ЯК-55 загива пилотът Генадий Капчук. Според тръгналата след това мълва катастрофата била предсказана от самата Ванга пред съветски туристи, които я посетили в Рупите. Московските репортери дълго търсиха и не можаха да намерят тези туристи.

Няколко месеца по-късно

в редакциите на български вестници се получиха писма от кмета на далечния руски град Петропавловск-Камчатск. Градоначалникът разказваше за чаканато в града унищожително земетресение, също свързано с името на българската ясновидка. Кметът наистина е имал защо да се безпокои - градът се намира в особено активна сеизмична зона. От името на 250 000 жители на града той търсеше среща с Ванга. Пак с намесата на наши вестници случаят бе изяснен.

През октомври 1991 г. московски издания, вече със зле прикривана ирония, съобщиха за ширещите се слухове за очаквани подземни трусове с огромна сила в автономната република Удмуртия. Само в град Ваткинс очакваното земетресение трябвало да стане със сила 8-9 степен по скалата на Рихтер. Същата съдба очакваше и градовете Чайковски, Щаркан, Заинск, Нижнекамск и др. Пак в. „Известия" използва случая да изобличи тези слухове, дори с цената на това, да падне част от ореола на леля Ванга като ясновидка.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Оставете вашите коментари като Ви моля за спазване на всички етични правила на изразяване.

Благодаря предварително и ви пожелавам незабравими минути в блога. Нека направим ежедневието си настина приятно, а усмивката да не ни е чужда. Моля пишете на кирилица. Коментари на латиница не се публикуват!

Популярни публикации