Първи филм за пророчествата на Ванга "Ванга – прорицателката"

феномени филм, Ванга, филм, премиера, феномен, прорицателка, пророчица, нов филм, филм за Ванга



Вече е готова първата част на филма за първата българска пророчица - Ванга. Той ще се състои от няколко части първата от които е озаглавена "Ванга – прорицателката".

Този проект се опитва да даде отговор на най-често задавания въпрос: Познавала ли е Ванга? Имат ли покритие нейните пророчества? Във филма няма разсъждения, а само разкази на очевидци. Идеята е да не се натрапва мнението на авторите, а всеки един сам да си състави свое за феномена Ванга. С помощта на хората, които са били всекидневно край нея, филмът разказва за Ванга - за нейните способности и за социалния феномен, който сама по себе си е представлявала. А чрез интегрираните в проекта кадри от филма "Феномен" всеки сам може да се убеди колко истински са разказите на съседите и близките на Ванга.

В процеса на проучване снимачния екип се натъква на информация за документалния филм "Феномен" за пророчицата, правен през 70-те години на миналия век от режисьора Невена Тошева и проф. Никола Шипковенски. Кадри от филма са запечатали изповедта на Ванга: "Аз да заплачам, значи много ми е тежко! Аз не плачам лесно така. Аз знам – има една съдба."

Книгите за Ванга
Всички книги, които са писани, са поизмислени(абстракция)! Един не е дошъл да пита комшийте! – казва 85-годишен съсед на Ванга, който, заедно със съпругата си е посрещнал Ванга като млада булка в Петрич. Оказва се, че единственият екип, който някога е разговарял със съседите и приятелите на Ванга е този на "Горещо" и Венета Райкова. А това са хората, които са живели врата срещу врата с Ванга, споделяли са дните и нощите й и са били свидетели на целия й живот и на всичките й пророчества. Затова от разказите им можем да разберем какъв наистина е бил животът й и дали пророчествата й са се сбъдвали.

Екипът на горещо разказва:
Екипът на "Горещо", който снима собствен филм е впечатлен от разказите на хората, споделили с Ванга последните години от живота й - най-близката й приятелка леля Атидже, леля Витка, която е била неотлъчно до нея, на чичо Пешо, който се е грижил за безопасността й и на леля Мара и чичо Славчо, които са живели врата срещу врата с нея от идването й в Петрич. Всички те споделят, че за пръв път истината за живота на Ванга се разказва от най-близките й хора, с които тя е живяла толкова години. Лично леля Витка, която се е грижила денонощно за Ванга, споделя, че през последните си години пророчицата е мечтала да се снима филм за нея, в който най-близките й хора да разказват за живота и делата й.

В двора на къщата й, която от миналата година е вече музей, отпивайки от любимата й напитка – студена мента - съседите й разказват спомените си за шейсетте и шест години живот врата срещу врата с Ванга – как са празнували заедно сватби и рождени дни, колко много Ванга е обичала да играе хоро, как хората са чакали с дни пред вратата й, за да влязат при нея, как са изпращали после телеграми с благодарност, че им е помогнала и че пророчествата й са се сбъдвали, как е щадила хората и не им е казвала директно лошите новини, защото е нямало да го понесат.

Спомените на двете жени, били най-близо до Ванга в продължение на десетилетия разкриват един непознат образ на пророчицата. Леля Витка е жената, която се е грижила за Ванга и е била неотлъчно до нея и в последните години от живота й. "Ние с Витка сме цивилни монахини!" – казва Ванга за нея. – "Нас смъртта ке не раздели!" И действително така и става. Леля Витка е до Ванга и когато я отвеждат в Правителствена болница малко преди да си отиде. Никога досега не е разказвала нещата, които само тя може да разкаже, но както самата тя признава, вече е дошъл моментът да говори.

Леля Атидже е най-близката приятелка на Ванга – още от 1973 година. "За нея нямаше българин, турчин, циганин - всички ни уважаваше наред!" – спомня си леля Атидже и разказва как Ванга много добре знаела турски и обичала да говори с приятелката си на родния й език. – При нея нямаше делене на нации! Тя казваше: Всички хора сме равни пред Бога!

И съседите, и двете й приятелки са били свидетели на пророчествата на Ванга. Когато говори от името на умрели хора, гласът на Ванга се променя, което е запечатано на лента във филма "Феномен". Кадрите показват как Ванга говори с детски глас за едно колело. "Променя се гласът й – на тънко говори като градските жени. А понякога ще чуеш мъжки глас!" – разказва леля Витка. - "Тя що го казваше това, нито един гледач по телевизията, що го дават, нема да го каже точно като леля Ванга как го казва! Тя го казваше с години напред и как казваше, така и ставаше!"

Съседите й пък си спомнят как пророчицата не е вярвала в магии и не е искала да се среща с екстрасенси: "За тия екстрасенси – тя ги гонеше като кучета от тук! Каква наследница на Ванга!? Тя не искаше да ги види! С магии не се занимаваше – тя не вярваше в магии!"


- Гледай филма сега

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Оставете вашите коментари като Ви моля за спазване на всички етични правила на изразяване.

Благодаря предварително и ви пожелавам незабравими минути в блога. Нека направим ежедневието си настина приятно, а усмивката да не ни е чужда. Моля пишете на кирилица. Коментари на латиница не се публикуват!

Популярни публикации