Съпругът на Ванга - Димитър Гущеров

Къщата на Ванга: Ванга, къща, Петрич, Съпруг, Димитър, Гущеров, baba, vanga

Къщата на Ванга в Петрич

Къщата на петричката пророчица Ванга е добре позната на всички, които са идвали в града. Малцина са тези обаче, които знаят историята на нейното построяване от семейство Гущерови - Вангелия и Димитър. Сега тя е музей, но само преди десетилетия в нея са живели сговорно прочицата и съпругът й Митко. Лично е научил от бъдещата си съпруга, че именно той - бедното тогава момче от Петрич, ще построи за нея дом, който впоследствие ще остане на всички българи.

Историята се развива в македонския град Струмица, когато Димитър отишъл при нея за съвет, как да излекува нетърпимото си главоболие. Тя обаче го посрещнала и право в очите му казала: „Ти ки ми направиш къща, па ке се върниш още един път при мен. Втория път аз ке дойда с теб в Петрич", разказва историята на запознанството им уредникът на къщата музей Севда Георгиева.

Младият Митко не повярвал обаче на казаното му от Ванга. Махнал с ръка и забравил за предсказанието. След година му се наложило пак отиване в град Струмица, днешна Македония. Той се срещнал с нея в кирпичената й къща, където живеела с родителите си и сестра си Люба. И на часа решил да я отведе за булка в Петрич.

Така през далечната 1942 година двамата се венчават!. Отсядат в наследствената му къща само с две малки стаички, в които заживяват заедно си свекървата на Ванга - Магдалена, и с тримата и внуци от другия й син, който тогава починал.

Вангелия и Димитър заедно почнали да кроят планове за своето бъдеще. Искали да си построят нова къща, да е спретната и чиста, а на двора да има много цветя. Толкова били бедни, че нямали дори възглавници за спане. Но въпреки трудностите Ванга вярвала в съпруга си.

Димитър се славел като майстор също и пророчицата знаела, че някой ден той ще сбъдне общата им мечта. Така в беднотията си живеели до 1944-а година, когато Димитър отива да воюва на фронта в Гърция.

„Да се пазиш от водата - че къща ни чака да направим", съпроводила го Ванга до прага. Цяла година го нямало, но на следващата се завърнал в бащиния си дом при съпругата си. Ванга вече била позната с пророчествата си в цялата Петричка околия.

Димитър не бил много съгласен, че жена му „гледа" на хората, но някак си се примирил и започнали с общи усилия да събират пари за нова къща. Първо изкопали основите, после налели темелите, като сам Димитър вдигнал стаята, пригодена после за кухня на милата съпруга.

Като млада Ванга много обичала да приготвя домашни гозби. После лека-полека измайсторил коридорчето, с което свързал стаята, където пророчицата се молила всяка сутрин. Двамата спестявали всяка стотинка, за да могат още през същата 1945-а да завършат първия етаж. Минали цели две години, през които семейството на Ванга живеело в незавършената си къща. Имало моменти, когато Димитър се отчайвал, мислел си, че няма да се справи да довърши общия им дом. Именно тогава гледачката му била единствената опора. Насърчавала го и му вярвала безрезервно, а бил само на 28 години.

Пророчеството й все пак се сбъднало. Двамата вдигнали и втория етаж, където се намира в момента спалнята, детската стая, с коридор между тях. Когато дошъл ред да покриват къщата си, Димитър като всеки мъж, който е осигурил дом и уют на жена си, щял да се пръсне от радост. В деня на освещаването Ванга омесила топла погача за всички, които идвали да им честитят новата къща. И двамата се радвали много, че си имат свой дом, който е построен за тях двамата от самите тях. Голямата й мечта била изпълнена от Димитър, който си остава единствената любов в живота й. Оставало им само да си отгледат детенце. Но уви, пророчицата била бездетна, което много я мъчело. В крайна сметка Ванга осиновила едно от децата на сестра си. Така от 3-годишна възраст е отгледана доведената й дъщеря Венета. На втория етаж на къщата в детската стая. Тя е обгрижвана от двамата си родители с много обич и любов.

Семейство Гущерови живеели съвсем нормално с всички радости и човешки проблеми. Тя продължила да приема хората с проблеми, на които е помагала безрезервно. В злополучната за нея 1962 година Димитър умира от воден плеврит и така се сбъдва, за нещастие, предсказанието на жена му да се пази от водата, разказва през сълзи на очи младата уредничка на едноименния музей.


Ванга толкова обичала Димитър, че никога не го забравила, и повече не сложила бяла кърпа на главата си. Носела само траурни черни дрехи на вдовица, каквато са я виждали повечето хора. Сама била в болката си. Много често плачела насаме, без да притеснява детето си Венета и сестра си Люба, която впоследствие с нейното семейство живее в къщата на Ванга, построена от нейния Димитър.



Няма коментари:

Публикуване на коментар

Оставете вашите коментари като Ви моля за спазване на всички етични правила на изразяване.

Благодаря предварително и ви пожелавам незабравими минути в блога. Нека направим ежедневието си настина приятно, а усмивката да не ни е чужда. Моля пишете на кирилица. Коментари на латиница не се публикуват!

Популярни публикации