Няколко начина за лечение на хемороиди

Рецепти за лечение на хемороиди
Лечение на хемороиди : Лечение на полипи : Рак на дебелото черво

Какви са симптомите на заболяване от хемороиди?

Най-характерните симптоми на заболяване от хемороиди са:
• известно кръвотечение от ануса
• болка и тежест в областта на ануса
• силна болка при, и след изхождане
• отделяне на слузест секрет
• болезнен сърбеж
• неприятен дискомфорт


Желателно е да не се заемате сами да диагностицирате хемороидите, тъй като много от симптомите им са характерни и сходни с по-сериозни заболявания, като възпаление и язва на червата, рак на тънките черва, рак на дебелото черво. Ако установите Забележите ли кръв в изпражненията, консултирайте се незабавно с лекар.


Много често срещано заболяване ли са хемороидите?
- Да, хемороидите са едно често срещано заболяване, според някои статистики до 30%  от хората са имали хемороидални проблеми. Все пак това е въпрос на  класифициране на конкретните симптоми, защото според определението за заболяването, в групата се включват само симптоми дължащи се на промени във вътрешните хемороидални възли. Това разбира се не е подробна статистика, а е на базата само на един източник.


Опасно заболяване ли са хемороидите?
Да, разбира се, че заболяването от хемороиди е опасно. Макар и рядко, може  да предизвика анемия, при по-дълго протичане, и при по-продължителни периоди на кървене - седмици, месец, което е тревожно. Кървенето при изхождане се определя като безобидни хемороиди и такива може да са налице , но по подобен начин се изявява и ракът на дебелото черво, когато е разположен в по-крайните му отдели. Пациент непотърсил навреме мнение на специалист често закъснява с поставянето на вярната диагноза и възможност за пълно излекуване на злокачественият процес.


Що се отнася до по-леките форми на заболяване от хемороиди те не са толкова опасни. Разбира се дискомфорта в ежедневието не е приятен, но с този проблем може да се живее. Въпрос на самооценка.


Как се поставя диагноза хемороиди?
За точното диагностициране на хемороидалната болест е необходимо внимателен разбор на симптомите на пациента, оглед на ануса, преглед чрез опипване на аналният канал с пръст така нареченото туширане и аноскопия. За този преглед не е необходима никаква специална подготовка.


Аноскопията се извършва със специален апарат аноскоп, който представлява къса тръбичка 6-7 см., през която се оглеждат вътрешните хемороидални възли, защото те са недостъпни за оглед с невъоражено око.


Каква е причината за появата на хемороиди?
Причината за поява на хемороиди е, промяна в тазовото дъно, частично смъкване на ректалната лигавица, промяна в тонуса на аналният мускул, промени в налягането на венозната система на коремните органи. Всичко това води до морфологични промени, които настъпват във вътрешният хемороидален пръстен, в следствие на което се нарушава дейността на  комплекса – анален канал, вътрешен хемороидален пръстен и се появяват симптомите на хемороидалната болест. 


Различни състояния провокират развитието на хемороиди, дълготрайният запек, той води до отслабване на тазовото дъно и смъкване на ректална лигавица поради честите и продължителни напъни, трудно раждане, честите диарии също се смятат за провокиращ фактор, пикантната храна също. Няма конкретна обща причина за заболяване от хемороиди. По-скоро  при всеки пациент причините са различни и се проявяват по различен начин.


Какви са най-често срещаните симптоми при хемороиди?
Най-често заболяването е придружено от обилно кръвотечение след изхождане на ярка, алена кръв, която е върху изпражненията. Кръв, която е примесена с изпражненията, или е тъмна не се дължи на хемороиди, за което задължително трябва да се консултирате със специалист.


Слаба до умерена болка в аналната област, парене, тежест, изпадане на тъкан от ануса след изхождане, зацапване на бельото, сърбеж в ануса това са най-честите симптоми.

Кога трябва да се търси лекарска намеса?
По правило всяко кръвотечение от ануса свързано или не с изхождане при по-възраснтни от 45 години изисква уточняване. Запомнете, че симптоми продължили повече от три дни е добре да бъдат уточнени от лекар. Прогресиращи оплаквания, повишена температура, съчетана с болки в ануса  и други, също налагат преглед от специалист. Важно е по-често да се търси мнението и съвета на лекар, дори и за по-леки оплаквания. Един преглед в повече  никому няма да навреди, но един преглед по-малко може да промени живота ни. Винаги се съветвайте с личния си лекар дори и при най-малкото съмнение.



Как се лекуват хемороиди?
Хемороидите най-често се лекуват с някои от готовите кремове, свещички налични в аптечната мрежа или венотонични медикаменти. При  някой от пациентите кризата отшумява само с медикаменти и това е най-добрият изход. За съжаление при други това не е достатъчно. Ако симптомите не изчезнат за кратко време се налага по-интензивно лечение.

През определени интервали от време следва ново обостряне. Обобщено
хемороидите се лекуват с диета, режим, медикаменти, неоперативни методи, оперативни методи. Възможност за трайно излекуване има при прилагане на някои от неоперативните или оперативните методи. Подхода трябва да е комплексен като оперативното лечение се постави за крайна мярка и се прилага след изчерпване на останалите възможности.

Оперативно премахване на хемороиди?
Операция се налага когато болестта е в много напреднал етап и няма възможност за прилагане на други неоперативни методи. Това звучи малко обобщено, но при всеки пациент преценката е индивидуална, тъй като трябва да се вземат предвид и други фактори – какъв е  тонуса на аналният мускул, има ли изпадане на лигавица, имало ли е предходни операции в тази област, има  ли друга локална патология. Накратко казано: показанията за оперативно лечение на хемороиди са тези в четвърти стадии,  които не са се повлияли от консервативно лечение. Всички други случаи могат да се лекуват с неоперативни намеса.



Още важно по темата:

» Диета при заболяване от хемороиди
» Неоперативно лечение на хемороиди
» Няколко начина за лечение на хемороиди
» Билколечение на хемороиди
» Откажете се от навика да четете в тоалетната!
» Опасно ли е самолечението при хемороиди?

» Рецепти при външни хемороиди, фистули и анални рагади
» ДЕТРАЛЕКС-DETRALEX ® Ефикасен при вътрешни хемороиди
» Пайлекс-Pilex Крем за хемороиди от Индия
 
Лечение на хемороиди : Лечение на полипи : Рак на дебелото черво

1 коментар:

  1. Билков чай+мехлем+диета - това е формулата за успешно лечение на хемороиди.Има и специалисти в областта - www.хемороидилечение.com

    ОтговорИзтриване

Оставете вашите коментари като Ви моля за спазване на всички етични правила на изразяване.

Благодаря предварително и ви пожелавам незабравими минути в блога. Нека направим ежедневието си настина приятно, а усмивката да не ни е чужда. Моля пишете на кирилица. Коментари на латиница не се публикуват!

Популярни публикации