Ванга: Рано или късно всеки плаща

гледачка, Ванга, пророчества, гадаене, бъдеще, книги, Жени Костадинова, дете, семейство, народ, карма

Книгата на Жени Костадинова 'Пророчествата на Ванга'

„Пророчествата на Ванга” е най-нова творба на Жени Костадинова - бивша редакторка на предаването „Ку-Ку” и поддържаща сега страниците за езотерика и психология на в. „Седмичен Труд” – в която тя прави безпристрастен анализ на феномена на Ванга чрез спомените на много хора, които лично са се срещали с най-прочутата българска ясновидка на 20-и век.

Снимки на Ванга и Жени Костадинова

След 10-годишни изследвания, събиране на материали и контакти с различни личности, Жени Костадинова сглобява своята „мозайка”, с която представя сложния образ на пророчицата.

Г-жо Костадинова, още приживе на Ванга се приписваха всевъзможни предсказания. Как успяхте да отсеете истината от слуховете за нея?

Истината и слуховете винаги се преплитат около големите личности. И може би именно това ги прави митични образи, легенди. Никой навремето не е записвал целенасочено пророчествата на Ванга, за да разполагаме с автентичен материал за анализ. Както са правили например американците със своя „спящ” ясновидец Едгар Кейси - във фондацията, основана на негово име, се пазят дешифрирани стенографските записи на 14 000 сеанса, които са на разположение на всеки, който иска да ги изследва. Докато проследявах казаното от Ванга, цитирайки различни източници, си дадох сметка, че трудно ще установя истината на сто процента - повечето от думите й са препредавани от посетителите, често са обагряни от емоциите им.

Книги на Жени Костадинова за Ванга

Изображения на Книги от Жени Костадинова за Ванга

Книгите може да се поръчат от: Издателство "Труд"

На научен скептицизъм или на нещо друго се дължи фактът, че Ванга дълго време бе отричана в родината си, след като дори от чужбина - при това от социалистически държави - идваха хора да я видят?

Те и нашите величия от онова време са ходили редовно при нея, или са я викали в София, но това е ставало негласно. Защото не са можели да заявят публично, че се поддават на интерес към окултизма и паранормалното, които социалистическата идеология отрича. Как ще заявят, че се интересуват от една гледачка, като това би могло да им коства кариерата, та даже свободата? Официалната позиция тогава е, че религиите са опиум за народа. В средите на учените в края на 60-те години се водят дълги дебати около въпроса дали Ванга е феномен или не. В крайна сметка я признават - според мнозина това се дължи на застъпничеството на авторитети като проф. Никола Шипковенски, Георги Лозанов, Венко Марковски и най-вече на Людмила Живкова. Но аз мисля, че всеки, който е застанал пред Ванга и тя му е „бръкнала” в душата, изваждайки дълбоко съкровени тайни или факти, я е признал. Поне за себе си. Друг е въпросът дали е имал куража да отстоява истината и пред институциите.

Имате ли сведения за бивши величия от партийния елит, които са посещавали Ванга?

Много са. Като почнем от Людмила Живкова и Тодор Живков, които се срещат с Ванга нееднократно, и стигнем до Венелин Коцев, Георги Йорданов, Андрей Луканов и др. Секретарката на Елцин също я посещава, президентът на Калмикия - Кирсан Илюмжинов след срещите си я обявява за почетен гражданин на страната си. Но пък узнах от първоизточници, че например не са я посещавали Симеон Сакскобурготски и Жан Виденов, за които имаше версия, че са ходили при нея.

От всички събрани спомени може ли да се посочи истината за смъртта на Людмила Живкова и цар Борис III?

Както стана вече дума, около големите личности витае ореолът на мита, на полуистината. Те сякаш са обречени дори смъртта им да остава загадка - може би това поддържа по-жив и ярък спомена за тях. Черно-бялото е скучно. Ванга намеква, че и Людмила, и цар Борис са били убити, но никъде не го твърди директно. По-скоро го изпуска, подмята го в разговор, и то иносказателно. Може би защото си дава сметка, че не е удачно да се противопоставя на официалните версии. Много истини пророчицата е прикривала дипломатично, за да няма разправии с властта.

Знаете ли какви са били мотивите на Ванга, когато е казвала, че Македония е българска земя?

Ванга е родом от гр. Струмица, намиращ се на 35 км от България, в днешна Македония, а преди това - в границите на Югославия. Всички знаем, че Ньойският договор откъсва цели териториални области, включително и Македония от България, и ги преразпределя на съседните ни страни. Но по тези земи от векове живее българско население и затова Ванга казва, че това е българска земя. Тя самата се гордее с македонския си корен и нрав, но изтъква, че е българка. Без да иска с това да създава напрежение и разделение - напротив. Ванга е забележителен обединител, човек, умеещ да интегрира различни като тип хора и интереси. Дори казва в един разговор, че след време Балканите ще се обединят.

Ванга е споделяла, че е наблюдавала американските космонавти, докато стъпват на Луната, след което е казала, че те не са споделили всичко. Какво е останало в тайна?

За съжаление до мен не са стигнали подробностите, които е видяла. Но мога да направя предположение. В каталог на НАСА са публикувани нови данни около полета до Луната през 1969 г. и според тях астронавтът Нийл Армстронг казва, че е видял там и други космически кораби, по-големи от техния. Дали става въпрос за кораби, изпратени от земята или за летателни апарати на извънземни, не се уточнява. Но такива мисии - като полет до Луната - са строго секретни и е ясно, че откритията, направени по време на тях /или пък липсата на открития/ не са за обща консумация. Деликатна и този път, Ванга премълчава. А може пред някой и да е споделила повече...

Какво е било мнението й за смъртта и прераждането?

Според нея смъртта е врата към друг свят, през която преминава душата. За разлика от физическото тяло, което се разпада след смъртта, душата остава и продължава своето битие в измерения, различни от земното. Нещо повече - тя се преражда и връща отново в тяло на земята. Колко пъти? Най-малко 150, твърди пророчицата пред Петър Баков. За нея смъртта е „красива жена”, понякога я описва като „офицер”. И настоява да не се плашим, защото е толкова естествен процес, колкото и раждането. Пред художника Любен Диманов разказва как в предишния си живот е била дъщеря на фараонка, и как духа на майка й от този живот я вика в Париж, за да се срещнат.

Има ли разлика между религиозния ритуал и вътрешната вяра според пророчицата?

Въпреки че настоява да се спазват християнските ритуали и самата тя е пример за това, за нея вярата е преди всичко състояние на духа. Не можем да живеем без упование. „Без вяра, казва тя, човек е само кръв, а после дявол. „ Защото именно вярата ни прави по-смирени, по-търпеливи и човечни. Но Ванга не дели хората на верски принцип: за нея и християни, и мюсюлмани, и хиндуисти са все „деца на Бога”, ако са добри, етични хора. По удивителен начин тя улавя дълбоката човешка същност на стоящите пред нея и мигновено разбира кой какъв духовен багаж носи. Пред проф. Чавдар Драгойчев веднъж казва, че душите са „черни и бели” и че „черната никога не става бела”. Колкото до ритуалите, те са за да ни напомнят ежедневно, че има сила, която стои над нас, че има провидение. За да не се самозабравим.

Представата й за Бог имала ли е конкретни измерения?

Тя го описва като светлина. Но това е по-скоро усещането й, че е енергия. Могъща и недостъпна, нито за нашите сетива, нито за нашия ум. Мнозина смятат, че Ванга е Божи пратеник, че е осенена от тази висша сила. Но и тя е все пак човек и е респектирана от тази сила. Когато скулпторът Иван Варчев я пита такъв ли е Бог, какъвто ние си представяме и го рисуваме по иконите, тя отговаря: „Не, няма такъв Бог. Аз 40 години изпадам в транс и не съм видяла ни Господ, ни Христос. Огън и светлина - това е Бог. „

Каква е формулата за оцеляване, която би могла да се извлече от всички сведения, събрани в книгата?

Оцелява народ, който си съхранява историята, вярата, традициите, духа. Не случайно Ванга казва: „Тачете празниците - те са средство за оцеляване. „ И е точно така - не може човек да живее само с проблемите, нужен е отдушник, нужна е радост. Самата тя умее да се весели въпреки напрежението и стотиците хора с проблеми, които приема всеки ден. На всеки по-голям църковен празник Ванга събира хора около себе си, гощава ги, пее, повежда хорото. А хорото е магичен ритуал - символ на единството, на кръга. Онази енергия, която изпитваме, докато играем хоро, е несравнима с друг танц.

В книгата си цитирате Нешка Робева, която си спомня как Ванга й е казала, че алчността ще погуби хората. Това ли е най-важното, което трябва да се изкорени днес, за да не се унищожи човечеството?

Алчността е най-коварното качество според Ванга - тя изпитва огромна нетърпимост към него. За нея алчният човек е тежкоболен, душата му е заразена с вирус, той мисли само за пари, за трупане. И в името на своите цели става сляп за всичко свято. Готов е да жертва и най-милото си - дете, семейство, народ... Ние виждаме как парите днес са превърнати в основна ценност, в самоцел. Как те обезличават идеалите, добродетелите, честта, човечността. В този смисъл алчността е огромна заплаха за човешкия род, пораждаща неконтролируема агресия и ако не се вразумим, ще плащаме - с катаклизми, с болести, с войни.

Към какви точно катаклизми е искала Ванга да обърне вниманието ни - природни, религиозни или други?

Говорила е и за едните, и за другите. Природните според думите й ще ни настигнат като възмездие от начина на живот, който водим: безогледно източваме природните ресурси, замърсяваме въздуха, почвата, водата...Това води до дисбаланс на екосистемата. Затова вероятно един ден ще разменяме „злато за вода”, защото „водата ще стане по скъпа от златото”. Религиозните катаклизми пък са плод на безумието светът да продължава да живее разделен от догми и внушението, че Бог е един или друг. За Ванга Бог е един за всички и живее в човешкото сърце.

„Не търсете възмездие - рано или късно всеки плаща”. Тази максима потвърдена ли е от хората, чийто разкази сте включили в книгата си?

Не са малко хората, които разказват житейски истории, доказали този принцип. Рангел Игнатов например споделя, че Ванга всеки път, като я посещава, го предупреждава да не ходи толкова по жени, че „много ке пати”. Минават години, разсипва се първият му брак, после и другите два, остава сам. Чупи си крака, правят му 8 операции, въобще се занизват куп проблеми. На земята, разбира се, безгрешни няма и наистина всеки плаща за нещо. Но възмездието не го раздаваме ние, хората, а Небето. Има съдба, има карма, която ни сблъсква с конкретни трудности. Този обаче, който реши, че може да съди другия, да раздава справедливост, плаща прескъпо.

Днес мнозина ясновидци се обявяват за „наследници” на Ванга. Знаете ли дали тя действително е посочила някого за свой наследник?

Зная, че не е уважавала особено екстрасенсите, понеже е виждала, че повечето са користни. За да даде дарба Бог на някого да лекува, той трябва да е от тревата по-нисък, да умее да обича, да съчувства и да е скромен. Колкото до ясновидците, сред тях всеки трети е наследник на Ванга. Но ако имаше такъв с феномен като нейния, досега да сме чули сто пъти за него. Истината в торба не стои. По тази тема се натъкнах на едно интересно изказване, направено от Ванга пред художничката Веса Цицелкова. Преди да замине за Париж, Ванга й обяснява къде точно да застане в Нотр Дам, за да й се яви „тази, която ке я наследи”. Жената вижда, докато се моли, образа на момиче, което живее на някаква улица в Париж. Проверява после има ли наистина такава улица и се оказва, че има. Но не успява да открие детето. После разказва за видението си на Ванга и тя пак продумва „тази ке има като моята дарба”.

Вие самата следвате ли конкретни морални наставления на пророчицата?

В един мой странен сън преди години тя ми се яви и ми рече: „Не забравяй: търпение и смирение - това са двата клона на дървото на живота”. Често си припомням това нейно наставление. А и сама Ванга беше пример за стоицизъм и дълбоко смирение - кармата й беше толкова тежка, питала съм се как е издържала на безспирния поток от хора, всеки носещ море от информация в полето си? От друга страна, широтата на светогледа й също ме възхищава и учи да приемам хората такива, каквито са, защото всеки е дошъл на земята с нещо хубаво и друго, което да изправи.

*Жени Костадинова е завършила философия в СУ „Св. Климент Охридски”. Била е редактор на популярното студентско ТВ предаване „Ку-Ку” почти от създаването му. Работила е като репортер в националното радио. От 12 години прави страниците за езотерика и психология във в. „Седмичен Труд”. Пише поезия и има издадена една стихосбирка „Съчки за огън”, както и две книги, посветени на Ванга и преведени на няколко езика.

Други книги на Жени Костадинова

Книги на Жени Костадинова

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Оставете вашите коментари като Ви моля за спазване на всички етични правила на изразяване.

Благодаря предварително и ви пожелавам незабравими минути в блога. Нека направим ежедневието си настина приятно, а усмивката да не ни е чужда. Моля пишете на кирилица. Коментари на латиница не се публикуват!

Популярни публикации