2012 - Открит е начин за спасение на света





Разработен е нов метод за отстраняване на заплаха от страна на астероид насочен към Земята. Изчислено е, че астероид с големина 5 км по дължина удря планетата ни на всеки 6 милиона години. В същото време по-малки астероиди, с дължина около 140 метра, удрят планетата веднъж на приблизително 5 хиляди години. При втория вариант причинените щети също могат да бъдат в голям мащаб.

В института в Глазгоу, Шотландия ученият Мисимилиано Вейсил заедно с негов екип са разработили специален метод за справяне с астероиди. В места, където се коментират тайният код на Библията се казва, че 2012г. е свързана с удар от астероид върху Синята планета. Какво е необходимо да предприеме човечеството за справяне с тази заплаха

Методът се базира на фокусиране на слънчева светлина върху повърхността на астероида чрез специални огледала с обла форма. Екипът разработил този вариант са използвали за съпоставка 9те най-добри начина за справяне с такъв проблем. Оценката на този вариант е базирана на три основни момента:
1. Каква е стойността на отклонение на астероида от неговата орбита при всеки един от 9те метода за унищожаване на заплахата.
2. Времето, което имаме за реакция след засичане на реална заплаха за повърхността на земята и живота на нея
3. Масата на космически кораб необходим за изпълнение на мисията


В този вариант се използват множество космически кораби, които са снабдени с обли огледала. Тези кораби ще могат да се управляват от Земята и ще концентрират слънчевата светлина върху астероида. Екипът воден от Масимилиано е избрал този метод, защото може да предизвикат нажежаване на астероида до над 2000 С. След достигане на тази температура астероида ще започне да отделя газ, като започне постепенно да се изпарява повърхноста му и така ще може да се промени треакторията му.


Учените достигнали до извода, че 10 космически кораба снабдени с огледала с дължина 20 метра могат да остранят 150 метров астероид за 6 месеца. С 1000 такива кораба това може да отнеме само няколко дена, ако всички кораби са в изправност. Проблемът възниква, ако става дума за 20 километров астероид (счита се, че такъв е унищожил динозаврите). Тогава по изчисления са необходими над 5000 кораба и това ще отнеме 4 или повече години. Вейсил приема това за стряскащ факт, защото такова количество кораби е наистина внушително и изисква големи ресурси за направата им. За него реалните възможности за отстраняване на астероид насочен към земята са за размери около 150 метра.

Интересното при този метод е, че при изпаряване на астероида се намалява силата на притегляне на малък обект от значително по-голям, какъвто е Земята. И това става с помоща на Слънчевата светлина. Екипът от учени смята, че обхващане на астероид с експлозиви и неговото взривяване също крие опасности. Разпръснатия на парчета такъв продължава да се движи по началната треактория и може да достигне земята.
В помощ на това изследване учени от университета в Колорадо, САЩ, казват че методът да се изпрати ракета с функциите на стенобитна машина е много добър. По този начин ударения астероид ще измени значително посоката си на летене и няма да бъде опасност за Земята. Все пак всички са на мнение, че съвкупноста от различните методи може да даде най-добър резултат.


Изследванията продължават с голяма интензивност и се разглеждат различни варианти за справяне с евентуална такава заплаха. До момента най-големите срещани астероида са с дължина 5 до 10 метра. Материали насочени за опасност през 2012 година разкриваат, че покрай планетата ни ще мине голям астероид, който няма да удари планета, но ще повлияе много на живота на нея. Ако това се приеме в комбинация с опасности, които може да достигнат до нас от страна на Слънцето и глобалното затопляне и замърсяване, то нещата стават наистина сериозни. Тук вече не става дума за нечие предсказание, а за една опасност, която може да се случи на Земята през 2012 година. И в крайна сметка всичко зависи от нас. Какво ще научим, разберем и направим.



Няма коментари:

Публикуване на коментар

Оставете вашите коментари като Ви моля за спазване на всички етични правила на изразяване.

Благодаря предварително и ви пожелавам незабравими минути в блога. Нека направим ежедневието си настина приятно, а усмивката да не ни е чужда. Моля пишете на кирилица. Коментари на латиница не се публикуват!

Популярни публикации