Език на символите в арканите на таро гаданията

Карти, Таро, Гадаене, Гадания, Предсказания, Аркан, Райдър-Уейт, Палма, пентакъл, Пеперуда, Пирамида, Пламък, Планина


Всеки който се интересува от таро е чувал или чел някъде за основните универсални символи, които са непосредствено изобразени или по друг начин се асоциират с един или друг Аркан на Таро в традицията на най-популярната в света колода “Райдър-Уейт”, която продължава да вдъхновява художниците на голяма част от модерните колоди, рисувани в наши дни. Ето една част от символите, с която ще се запознаете тук.

ПАЛМА. В своето универсално значение от една страна палмата символизира победата на живота над смъртта. От друга страна,в по-конкретен аспект тя е символ на мъжкия принцип и в частност на такива негови качества като неоспоримостта на духовния авторитет и власт, активната позиция, инициативността и действеността. В християнската символика това дърво символизира също така радостта и празника на душата, тъй като при последното влизане на Христос в Йерусалим неговите последователи са го приветствали с палмови листа. Палмата е показана на Старшия Аркан Висшата Жрица (не е трудно да се досетим защо).

ПЕНТАКЪЛ. Наричан още пентаграм, Пентакълът е ключов окултен символ, изобразяващ петолъчна звезда. При правия пентаграм петият лъч е насочен нагоре, с което носителят на този символ декларира устремеността си към Бог. Ако обаче пентаграмът е обърнат т.е. петият лъч сочи надолу, това е знак за привързаност към делото на Сатаната. В колодата Таро обърнатият пентаграм намира естественото си място в символиката на Старшия Аркан Дяволът. Правият пентаграм се среща във всички карти от боя Пентакли. Нужно е да уточним, че в Таро самият символ на боя Пентакли представлява права петолъчна звезда, затворена в окръжност. Той се явява като специфично съчетание на пентаграма (в качеството му на мощен амулет) с кръга като символ на монетите т.е. парите (оттук и някои автори обозначават тази боя като Денарии или даже Монети вместо Пентакли).

ПЕПЕРУДА. Това изящно и красиво оцветено летящо насекомо е било предмет на повишен човешки интерес от най-древни времена. Още в епохата на т.нар. примитивни племенни и езически религиозни традиции пеперудата е символизирала метаморфозите на еволюцията в последователните й цикли, включително през смърт към възкресение. Така гъсеницата се е считала за образ на временен земен “аз”, пашкулът – за фазата на транса, летаргията или дори смъртта, а същинската пеперуда – за сияйната, безсмъртна и свободна душа или истинския, висш “Аз”. В европейската езотерична традиция пеперудата принадлежи към стихията на въздуха, а в астрологията – към зодиакалния знак Близнаци. В оракула Таро тя присъства върху Рицар, Кралица и Крал Мечове.

ПИРАМИДА. В европейската езотерична традиция класическата пирамида символизира от една страна тройнствения принцип, заложен във физическото Творение (от точката на върха на пирамидата към квадратната й или правоъгълна основа), а от друга страна тя символизира интегрирането и сублимирането (извисяването) на човешкото съзнание съзнание в безсмъртен дух (от основата на пирамидата към точката на върха й). Освен това геометрията на пирамидата е уникална като взаимодействие с космическите енергии, за което свидителстват разнообразните й лечебни и други енергийни приложения. Пирамидата присъства върху Младши Аркан Рицар Жезли.

ПЛАМЪК. Безспорно един от най-древните символи на света, пламъкът или огънят е преди всичко външна манифестация на колосалната жизнена сила, съдържаща се в лоното на природата и, естествено, на първо място у Бога Творец. Той представлява също така градивната, но понякога и разрушителна сила на човешкия ентусиазъм, страсти и стремежи. В един по-висш аспект пламъкът символизира и просветленото и извисено съзнание, доближаващо се до първоначалния Божествен огън. Трудно може да се открие в световната човешка история религиозен култ или окултна традиция, в които огънят да не се признава за свещена сила. Разрушителната, но и пречистваща мощ на огъня е показана на Старшия Аркан Кулата.

ПЛАНИНА. Още един старинен символ, в който нашите прадеди са съзирали древни и мъдри титани, достигнали небивали духовна висота благодарение на своето търпение, постоянство и целеустременост към небето и божествения свят. Във връзка с това планината може да представлява идеалното място за духовно усамотение и просветление, но също така и един продължителен път на поетапно посвещение в тайните на висшия живот, осеян с множество закономерни трудности и изпитания. Планината присъства върху голям брой от Арканите на Таро, като символното й значение е специфично във всеки конкретен случай.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Оставете вашите коментари като Ви моля за спазване на всички етични правила на изразяване.

Благодаря предварително и ви пожелавам незабравими минути в блога. Нека направим ежедневието си настина приятно, а усмивката да не ни е чужда. Моля пишете на кирилица. Коментари на латиница не се публикуват!

Популярни публикации